maanantai 6. kesäkuuta 2016

Toni Morrison: Rakkaus



"Naisten jalat ovat levällään, siksi minä hyräilen."


Tammi 2004. Suom. Seppo Loponen. Alkuteos Love, 2003. 276 s.

Toni Morrisonin romaani Rakkaus käsittelee monia suuria kysymyksiä, jotka tiivistyvät osuvasti tässä lyhyessä dialogissa:

"Kun asia on niin, että aluksi meidät myytiin, sitten päästettiin vapaaksi, ja lopulta myytiin itsemme eniten tarjoavalle.
Ketä sinä tarkoitat 'meillä'? Mustia? Naisia? Vai minua ja sinua?"

Romaanin keskiössä on toisaalta rotukysymys, toisaalta rakkaus ja seksi, rakkaus ja ystävyys sekä elämänvalintojen ja elämänmahdollisuuksien hinta. Romaanin poissaoleva, kuollut keskushenkilö on Bill Cosey, mies, johon moni on hulluna. Cosey on avain romaanin varsinaisiin henkilöihin, eritoten Heediin ja Christineen, joiden jännitteistä suhdetta Rakkaus avaa. Heedin ja Christinen, jotka romaanin nykyhetkessä ovat jo vanhuksia, sanotaan olleen "niitä lapsia, jotka eivät pysty peruuttamaan rakkautta eivätkä pysäköimään sitä", ja tästä romaanissa tuntuu pohjimmiltaan olevan kyse.

Mielestäni Rakkaus on sekava romaani, eikä se ollut mikään nautinnollinen lukukokemus. En kiinnostunut henkilöhahmoista riittävästi halutakseni tietää lisää heistä ja heidän kohtalostaan. Romaanin kerronta on varsin aukkoista, kenties Rakkaus olisi vaatinut enemmän keskittymistä kuin mitä minulla oli tällä hetkellä antaa. Rakkauden perusteella en innostunut Morrisonin tyylistä, vaikka kerronta ajoittain onkin osuvaa ja mehukasta, kuten tässä kuvauksessa, jossa havainnoidaan nuoren tytön ja pojan kipinöivää kohtaamista kahvilassa:

"Theo ärjäisi ruman sanan tytön perään, mutta se meni harakoille, sillä yleisöä ei ollut muuta kuin minä. Poika hoki sitä kauan ovenpamahduksen jälkeenkin. Tyypillistä. Nuoret eivät voi tuhlata sanoja, koska heillä ei ole niitä monta."

Olen helpottunut, että sain romaanin luettua, sillä pariin otteeseen mielessä kävi myös sen kesken jättäminen. Rakkaus oli hieman uuvuttava lukukokemus; vaikka Morrisonin tyyli on varsin erilainen kuin Siri Huvstedin, uuvuttavuudessaan kokemus on yhtäläinen.


***

Lukuhaaste 2016:
5. Kirjan kannesta voi tehdä kirjanaaman
8. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa en ole lukenut aiemmin
39: Nobel-voittajan kirjoittama kirja
44. Kirjassa joku kuolee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti