sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Luonnonsuojelualue Kočje, Korčula, Kroatia

Korčula on kokemistamme Kroatian saarista vehrein ja matalin - tosin mataluus on suhteellista, koska tämänkin saaren rannat ovat varsin jyrkkiä ja saari on vuoristoinen, sen korkeimmat huiput nousevat yli viiteensataan metriin.

Korčulan saarelle löytyy helposti erilaisia päiväretkiksi sopivia kävely- ja vaellusreittejä. Saarella on jonkin verran reittikylttejä. Päätimme tehdä päiväretken Korčulan kaupungista vuoristoon, Žrnovon vuoristokylään ja Kočjen luontokohteeseen vuorilla.

Kävelimme ensin Korčulasta ison autitien reunaa pitkin ylöspäin: valitsimme tämän reittimme aloitukseksi, jotta kävelisimme eri teitä meno- ja paluumatkalla, ja koska reitin inhoin osa kannattaa ottaa heti alkuun. Risteyksestä, josta kääntyy pienempi tie Žrnovon suuntaan, oli jo hieno maisema:


Koska Žrnovon kylän pohjoisreunalla oleva ravintola Konoba Belin aukeaa vasta iltakuudelta, jätimme päiväkahvit väliin ja jatkoimme Brdon kylän läpi kohti Kočjea. Brdon jälkeen tie muuttuu luontopoluksi, jonka varrella on lopulta Kočjen opastekyltti.


Leveä polku vaikuttaa jatkuvan kyltiltä eteenpäinkin, mutta kyltin kohdalta kannattaa kääntyä, sillä silloin päätyy keskelle Kočjen luonnonpuistoa.

Kočje on suurien kivien muodostama, vaikuttava labyrinttimainen alue (jonne ei missään nimessä kannata mennä hämärän tai pimeän aikaan). Alua itsessään ei lopultakaan ole kovin suuri, joten vaikka siellä seikkaillessa tuntuukin siltä, että ei piankaan muista mistä suunnasta on saapunut ja minne on menossa, labyrintti ei jatku ikuisesti. Kivikossa reitti on merkitty punaisin pistein, joita toisinaan joutuu hieman etsimään, mutta nekin kyllä löytyvät.



Kočjesta voi antaa myös kosmisen hörhövaroituksen, sillä Korčulan infosivuilla paikasta kerrotaan myös seuraavaa:

"There is also a weird theory by an Italian professor of physics and mathematics, which says that «airing of positive lines of magnetic force from space reflects to only one point on the surface of planet Earth». According to her calculations, this point is Kocje (?!). Some archeologists consider this location as interesting one and would like to do some experimental excavations here, as they believe Kocje were inhabited by prehistoric man."



Kivikkolabyrintin toiselta puolelta polku jatkuu vuorilla kapeana vuohipolkuna kohti Žrnovon kylää. Polku on kapea mutta siltä ei voi eksyä, sillä se ei haaraudu. Ennen kylää plku muuttuu tieksi, joka johtaa kylään viinitarhojen halki.

Patikoinnin jälkeen Žrnovon kylään saapuminen tuntuu kuin keitaan löytämiseltä, ja mikä parasta, kylässä on sekä ruokakauppa että mukava, varjoisa terassi, jolla on rentouttavaa nauttia kahvi tai olut.


Valitsimme paluureitin, joka laskeutuu Žrnovon vuoristokylästä Žrnovo Banjan merenlahdelle. Joissakin karttasovelluksissa näkyy kiemurtelevan autotien lisäksi plku, joka lähtee Brnon kylän rietyksesä alaspäin kohti merenlahtea - tätä polkua ei kuitenkaan kannata valita, sillä noin puolivälissä rinnettä se muuttuu niin pusikkoiseksi, että se käytännössä katoaa. Me kävelimme ensin tätä polkua, mutta jouduimme sitten toteamaan, että parasta on kavuta takaisin samaa reittiä ja valita sittenkin autotie.

Žrnovosta Žrnovo Banjaan kukeva autotie on kapea ja kiemurteleva, mutta miellyttävä kävellä ja sillä on vain vähän liikennettä. Maisemat Žrnovon lahdelle ovat hienot, ja tien reunaan on myös rakennettu yksi maisemalevähdyspaikka penkkeineen.


Žrnovo Banjan palvelut ovat varsin kehnot: parasta antia on ruokakauppa, jossa voi käydä täydentämässä juomavarastoja. Žrnovo Banjassa on joitakin ravintoloita, mutta päiväsaikaan kylässä käydessämme ne eivät olleet koskaan auki lukuun ottamatta hienostelevaa Mimis-baariravintolaa, joka tekee vaikutuksen lähinnä hintatasollaan (paikka mainostaa muun muassa "isoa lasillista home made wineä" 160 kunan hintaan, ja cappucinon ja laten yhteishinnaksi tuli 65 kunaa, kun cappucinon ja maitokahvin vuoristokylässä sai 20 kunalla; tällä hetkellä 10 kunaa vastaa noin 1,5 euroa).

Žrnovo Banjasta takaisin Korčulaan voi tepastella lähes korkeuskäyrätöntä rantatietä pitkin.

Kokonaispituutta päiväpatikoinnillemme tuli noin 12 kilometriä, mikä leppoisaan tahtiin käveltäessä on mukava matka. Matkaan kannattaa muistaa varata mukaan reilusti vettä, vaikka sitä voikin ostaa lisää niin Žrnovosta kuin Žrnovo Banjastakin. Kočjessa käyminen tuo kivaa vaihtelua rantalomailuun ja antaa perspektiiviä Korčulan saareen tutustumiseen - suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti